Selecteer een pagina

Mindfulness & fotografie

meerdaagse workshop contemplatieve of Miksang fotografie

Dit najaar organiseren we een meerdaagse workshop Contemplatieve Fotografie (gebaseerd op de Miksang vorm).

Contemplatieve fotografie is een vorm van fotografie die er vanuit gaat, dat de wereld het waard is om te zien en te fotograferen zoals die is. Deze vorm van fotografie is gebaseerd op de principes van Miksang, Tibetaans voor het ‘goede oog’. Wij, als fotograaf, als mens, hebben vaak moeite om op die manier naar de wereld om ons heen te kijken. We zijn op jacht naar een mooi plaatje. Het idee over hoe dat plaatje er uit moet zien, zit vaak al in ons hoofd. En het liefst moet het natuurlijk een foto worden die anderen bewonderd bekijken, wauw wat mooi!

En soms lukt dat, maar al te vaak is het resultaat teleurstellend, is het net niet dat wat je had verwacht. Of is de foto een aardige herinnering waar je heel misschien ooit nog eens naar kijkt…. 

Er is een andere vorm van fotograferen, eentje waar we vooral bezig zijn met zien, we leren als het ware opnieuw te kijken naar de wereld. Naar je omgeving zoals die is, op dat moment. In de Miksang vorm van fotografie gaan we niet op jacht, maar laten we een beeld binnen komen, leggen het vast en tonen het aan een ander. En die beelden zijn rondom ons, continu, daarvoor hoeven we niet op zoek, niet ver te reizen, het is er: in ons dagelijks leven. 

In de workshop Contemplatieve fotografie gaan we aan de slag met het beoefenen van deze manier van zien, van fotograferen. We doen dat door middel van oefeningen, door samen te fotograferen, door het uitwisselen van onze ervaring en onze foto’s.

Voorkennis en apparatuur

Contemplatieve fotografie kun je beoefenen met elke camera, je hebt er geen hele speciale fotografie kennis voor nodig. Een basis begrip van diafragma, sluitertijd en ISO helpt, maar ook zonder dat kun je prima deelnemen aan deze cursus. Het heeft de voorkeur om met een fotocamera te werken boven een mobiele telefoon. Oudere mobiele telefoons zijn soms wat beperkt zeker als je een foto op een groter scherm toont. Nieuwe mobiele telefoons zijn zo gemaakt dat ze de foto zo mooi mogelijk maken en dat is nou net niet het achterliggende idee. Dat gezegd hebbende, kan fotograferen met een mobiele telefoon een goede opstap zijn naar contemplatieve fotografie en naar de wereld te zien zoals die is.

praktisch

De workshop gaat door in drie delen. Op die manier zit er voldoende tijd in de workshop om ook zelf aan de slag te gaan en onze fotografie beoefening met elkaar te delen en te bespreken. We beginnen met een avond, aansluitend drie hele dagen.

Datums

  • Donderdagavond 30 september van 19:15 – 21:30
  • Vrijdag 1 oktober t/m zondag 3 oktober telkens van 9:30 – 17:30

De workshop is een geheel, je kunt je dus enkel aanmelden voor de complete workshop.

Het bekijken van elkaars foto’s is een onderdeel van de workshop, behalve een camera (of eventueel mobiele telefoon) heb je ook een laptop nodig om je foto’s op groter formaat te kunnen bekijken en uit te zoeken. Een selectie van alle foto’s bekijken we gezamenlijk.

Op de cursusdagen is tijd voor lunch voorzien, de lunch zelf is niet inbegrepen.

Prijs: €240 normale draagkracht/€280 hoge draagkracht/€190 lage draagkracht. Het prijs systeem werkt hetzelfde als bij onze andere cursussen. Je kiest zelf je bedrage op basis van jouw draagkracht. Voor meer uitleg zie onderaan dit document.

Deze opleiding kan niet gevolgd worden in de context van een jaar vol mindfulness.

Plaats: Breathworks centrum Gent (Frederick Burvenichstraat 156, Gentbrugge)

Maximum aantal deelnemers: 8, als er meer aanmeldingen zijn, kom je op een wachtlijst. De cursus is bijna volzet er is nog plek voor 2 mensen.

 

normale draagkracht
De meesten onder ons hebben een normale draagkracht. We hebben geen geld te veel maar ook niet direct te weinig. We zijn misschien voorzichtig met onze centen maar hoeven ons ook niet direct zorgen te maken. We bezitten een wagen, kunnen af en toe eens wat sparen, op vakantie gaan zit er ook in.

hoge draagkracht
Je hoeft je niet echt veel zorgen te maken over centen (ook al kan je dat misschien soms toch niet laten 😉 ). Je kan gerust af en toe op reis of citytrip, betaalt zonder problemen je eigen huis af en bezit één of zelfs twee wagens. Als je meer dan 1 x per jaar zonder problemen een reis of reisje maakt, dan ben jij vast iemand met een hoge draagkracht.

lage draagkracht
Je hebt misschien te maken met hoge ziektekosten en moet maandelijks heel strikt in de gaten houden hoeveel je uitgeeft om te kunnen rondkomen in je basisbehoeften. Een reisje maken is een luxe die onmogelijk of noodgedwongen schaars is.

inschrijven?

Stuur een mailtje naar info@breathworks.be met jouw gegevens.

×

Hallo!

Heb je een vraag? Stuur ze ons of email naar info@breathworks.be

× Stel ons je vraag!