principes

mindfulness bij ziekte & pijn

De benadering van Breathworks steunt op een aantal basisprincipes:

  • primaire versus secundaire pijn
  • mindfulness
  • het breathworks 5 stappen proces
ī€Š

primaire versus secundaire pijn

In deĀ cursus leer je het onderscheid maken tussen

primaire pijn
Dit zijn pijnlijke fysieke sensaties, mentale toestanden of stressvolle omstandigheden die op bepaalde momenten een deel van onze ervaring uitmaken.
Wij helpen je bij het vinden van manieren om die te aanvaarden.

secundaire pijn
Dit is de pijn die ontstaat door al onze reacties op deze primaire moeilijke ervaringen, reacties zoals fysieke spanning, angst, negatieve gedachtepatronen, piekeren, jezelf verdoven, weglopen, …
Wij helpen je bij het verminderen of zelfs overwinnen van dit niveau van pijn. Dit zal de kwaliteit van je leven verbeteren, vaak op ingrijpende manier.

ī€Š

mindfulness

De voornaamste manier waarop je de primaire pijn kan leren aanvaarden en de secundaire pijn achter kan laten is door de beoefening van mindfulness, door aanwezig en wakker te zijn in het leven van elk moment, zelf als het moeilijkheden bevat.

Door de beoefening van mindfulness krijg je meer keuze en vrijheid in hoe je met de dingen omgaat in plaats van op automatische manier te reageren. Je leert ook hoe je de verschillende aspecten van je leven in je ervaring kan ‘houden’ en dit leidt tot een gebalanceerder en stabieler perspectief op het leven.

Bij het onderdeelĀ methodieken kan je ontdekken hoe we bij breathworks concreet mindfulness beoefenen.

ī€Š

het breathworks 5 stappen proces

Het 5 stappen proces leert ons werken met 5 verschillende aspecten van mindfulness:

  • gewaarzijn: het aanwezig zijn in de gevoelde ervaring van elkĀ moment.
  • dichter bij het onaangename gaan: in plaats van ons gewoonte het onaangename weg te duwen, kunnen we ook leren het onaangename dat soms onvermijdelijk is, te aanvaarden.
  • het aangename opzoeken: bewust ons gewaarzijn brengen in de prettige ervaringen vanĀ elk moment. Vaak hebben we de gewoonte afgeleerd te genieten van alle kleine dingen die ons leven de moeite waard maken.
  • het groter vat of perspectief: een breed gewaarzijn waarin we onze hele ervaring kunnen leren omvatten, zowel het onaangename als het aangename. Dit gewaarzijn biedt ons een breed perspectief op zowel onszelf als de wereld.
  • keuze:Ā mindfulness geeft ons de ruimte op creatieve wijze te kiezen hoe we omgaan met wat zich in ons leven afspeelt, in plaats van het handelen volgens automatische gewoontes.

In een 8 weken cursus leren we je stap voor stap hoe je deze aspecten van mindfulness kunt beoefenen en een plaats geven in je leven.

5stappenproces

mfh

De cursus ‘leven met ziekte en pijn’
is gebaseerd op het laatste boek
van Vidyamala Burch
‘mindfulness for health’.

× Stel je vraag!