12 maanden cursus

geef je mindfulness beoefening 12 maanden lang een duwtje in de rug

12 maanden cursus – een handleiding voor het leven

verdieping & stimulans – start: feb 2019

12 maanden mindfulness

De 12 maanden cursus is een mindfulness verdiepingscursus. Met een vaste groep mensen komen we maandelijks samen (ook in de zomermaanden) en ontdekken wat er leeft in onze beoefening van mindfulness.

Welke uitdagingen stellen zich? Hoe kunnen we onze beoefening verder nemen, zowel in meditatie als in het dagelijks leven? Hoe kunnen we mindfulness aanwenden in bepaalde specifieke uitdagingen? Op basis van deze en andere vragen die zich stellen in onze beoefening van mindfulness krijgen de verschillende sessies inhoud en vorm onder de begeleiding van Bart Upekshadaka.

De 12 maanden cursus is een ideale manier om je beoefening een jaar lang blijvend een stimulans te geven.

thema: een handleiding voor het leven

‘Als je meditatie voor geen meter loopt, onderzoek dan hoe je in het dagelijks leven staat …’

Mindfulness is zoveel meer dan op het meditatiekussen zitten. Meditatie is een essentieel onderdeel van beoefening maar ons leven begint pas echt te veranderen in de richting van mindfulness als we daarnaast ook de verschillende aspecten van ons (dagelijks) leven onderzoeken en afstemmen op een meer mindful leven. 

In deze cursusreeks onderzoeken we wat een ware ‘handleiding voor het leven’ zou kunnen zijn. We baseren ons hiervoor op een set van 10 trainingsregels uit het boeddhisme – 10 adviezen aan de hand waarvan we kunnen nadenken over alle aspecten van ons leven en hoe bepaalde vormen van handelen, denken en praten niet bijdragen aan een meer mindful leven en andere dat nu net wel doen.

Het gaat hier niet over een set regels die stellen ‘wat moet’ en ‘wat niet mag’.
Er wordt je dus niet gezegd wat je niet of wel mag/moet doen. We stellen ons individueel en in groep vragen over hoe we in het leven staan – het is aan elk individueel of en hoe dit vorm te geven in het eigen leven.

Je hoeft geen boeddhist te zijn of te worden om aan deze cursus deel te nemen. De waarden, beoefeningen en reflecties die worden aangereikt zijn algemeen menselijk, ook al komen ze uit een boeddhistische context.

de cursus - opbouw

De cursus start, zoals elke mindfulness cursus, met een periode van meditatie. We nemen ook de ruimte om aspecten van meditatie die eventueel opkomen, te behandelen en te bespreken.
Waar dat gepast is, gaan we ook met specifieke elementen van meditatie aan de slag in relatie tot het thema van die week.

Elke sessie onderzoeken we ook verder de ‘handleiding voor het leven’.
We proberen te begrijpen wat het advies is rond het aspect van de handleiding dat die sessie wordt behandeld, wat wordt er bedoeld, hoe is het concreet van toepassing op onze specifieke levens, hoe kunnen we dit al dan niet concreet toepassen …

Elke sessie eindigen we opnieuw met een periode van meditatie.

tip: een voller jaar mindfulness ...

Als je de 12 maanden cursus combineert met een ‘jaar vol mindfulness’ haal je nog meer uit je 12 maanden mindfulness – en het kost niet eens zoveel meer!

Je betaalt iets meer (tussen de €70 en €120) maar krijgt daarvoor (naargelang de formule die je neemt) 6 of 12 oefenmomenten, 1 of 3 dagretraites en nog meer erbij. Zo kan je werkelijk 12 maanden lang intensief mindfulness beoefenen!

Lees hier alles over het jaar vol mindfulness

(je kan ook altijd gewoon de 12 maanden cursus volgen zonder ‘jaar vol mindfulness’)

praktisch

Kostprijs: €320 / €420 / €485 (naargelang draagkracht)

Max 12 deelnemers

Eén sessie duurt 2h30 min.

Alle lessen gaan door in het breathworks mindfulness centrum Gent.

lesgever: Bart Upekshadaka

De 12 maanden cursus kan gevolgd worden los van het ‘jaar vol mindfulness’.

× Stel je vraag!