Het hart van mindfulness:
Oude wijsheid voor moderne levens.

jaartraining mindfulness

Oude wijsheid voor moderne levens.

 

In deze jaartraining duiken we diep in de oude wijsheden en filosofieën die de basis vormen van mindfulness. Wat tegenwoordig seculiere mindfulness wordt genoemd, bestaat pas enkele decennia, maar de echte wortels gaan duizenden jaren terug. Door deze diepere wortels te verkennen, ontwikkelen we een stevige en brede mindfulness-praktijk die ons hele leven beïnvloedt, gegrond in de oudste tradities maar aangepast voor de moderne mens.

Seculiere mindfulness komt voort uit de praktische beoefening van het boeddhisme. In deze training nemen we een diepe duik in deze traditie. Dit is geen cursus in boeddhisme, maar een volledige praktische training die de essentie ervan begrijpt en beoefent om onze mindfulness-praktijk te verrijken en te verdiepen. Bart Upekshadaka, een geordineerd boeddhist binnen de Triratna-traditie en fulltime senior mindfulness-trainer, zal je gids zijn. Met meer dan 20 jaar ervaring in het leven en onderzoeken van deze twee paden, deelt hij zijn ervaring en laat hij zien hoe een kennis en beoefening van de diepere wortels van mindfulness jou ten goede kan komen. En neen, deze cursus maakt je geen boeddhist 😀

Ook al duiken we diep in de boeddhistische wortels van mindfulness, deze cursus is praktisch van aard. Wat betekent mindfulness in ons dagelijks leven? Hoe helpt het ons om beter om te gaan met de moeilijkheden en uitdagingen, zowel extern als intern, zoals angst, verdriet, verlies en ziekte? In je acht weken basistraining heb je al een stevige basis gelegd. In deze jaartraining verdiep je je begrip en breng je je beoefening naar een dieper niveau.

Deze training vereist een goede basis in mindfulness. Idealiter heb je een acht weken basistraining gevolgd bij ons of bij een andere organisatie. Bij twijfel, neem gerust contact met ons op.

zo 22

September 2024

 • 10 x op zondagavond van 19h – 22h
 • 22 sept, 20 okt, 17 nov, 15 dec, 19 jan, 16 feb, 23 maart, 27 april, 25 mei, 15 juni

 • zondag 12 januari – 9h – 17h

er zijn nog plaatsen

Wat mag je verwachten in deze training?

Deze training, net als al onze trainingen, is in essentie praktijkgericht. Hoewel we soms theorie moeten begrijpen, is het doel altijd om deze kennis toe te passen in ons dagelijks leven, zodat het ons ten goede komt.

Omdat het boeddhisme zo uitgebreid is, maken we keuzes in de thema’s die we behandelen. Dit zijn een aantal van de onderwerpen die we tijdens deze training zullen verkennen:

Boeddhisme versus Seculiere Mindfulness:

We onderzoeken de verschillen en overeenkomsten tussen boeddhisme en seculiere mindfulness. Hoe verhouden ze zich tot elkaar? Wat zijn de beperkingen en valkuilen van beide? Hebben ze hetzelfde doel of niet?

Boeddhisme – Inhoudelijk:

We verkennen basiselementen van het boeddhisme, zoals de Vier Edele Waarheden, het Achtvoudige Pad en de Drie Kenmerken van het Bestaan. Wat betekenen deze concepten praktisch in onze beoefening? We bespreken ook de rol van ethiek in het boeddhisme en of dit een plaats heeft in seculiere mindfulness.

Boeddhisme als Traditie:

Door de boeddhistische traditie te begrijpen, kunnen we seculiere mindfulness beter begrijpen en beoefenen. We bestuderen de historische figuur van de Boeddha en de ontwikkeling van het boeddhisme door de eeuwen heen. We vragen ons af hoe mythologie ons kan helpen bij onze mindfulnessbeoefening.

Meditatie:

We verdiepen ons in klassieke boeddhistische meditatievormen en onderzoeken hun relevantie voor ons dagelijks leven. We behandelen essentiële elementen van meditatie en de rol van visualisatie.

In alles wat we doen, kijken we naar de relevantie en relatie tot (seculiere) mindfulness. We blijven altijd praktisch: wat kan het voor ons doen? We gaan direct aan de slag met de thema’s, die op een eenvoudige en toegankelijke manier worden behandeld, altijd in relatie tot jouw ervaring.

 

Praktisch

 

 • Je volgt deze training in 10 sessies van elk 3 uur onder de begeleiding van een gecertificeerd breathworks minfulness trainer.
 • Bij de training hoort ook een volledige zondag les/retraite.
 • Je krijgt toegang tot een reeks audio met begeleide meditaties.
 • max 14 deelnemers

Bijdrage

 

 • € 585
 • € 450 bij verhoogde tegemoetkoming (bezorg een bewijs van max 2 maanden oud)
 • € 660 bij factuur of betaling door werkgever

heb je het financieel moeilijk? Neem contact met ons op.

In deze bijdrage zijn inbegrepen: 10 sessies + 1 dag (38 uur les), begeleide audio meditaties voor thuis.

Blijf op de hoogte!

Neen, we sturen geen massa’s mails naar je. Enkel info & startdata over onze verdiepingscursussen. Beloofd!

Bart Upekshadaka

Bart Upekshadaka is jouw lesgever.  Sinds 2009 werkt hij full time als mindfulness leraar en heeft hij meer dan 150 mindfulness cursussen gegeven. Als senior trainer leidt hij ook andere mensen op tot mindfulness trainer.

Zijn stijl? Lichtheid, mildheid, speelsheid en humor gaan moeiteloos samen met diepgang en expertise in mindfulness en meditatie. Complexe thema’s legt hij op heel toegankelijke wijze uit. Meditatie pakt hij heel praktisch en aards aan.

Schrijf je in.

 

Heb je nog vragen?

 • mail ons op info@breathworks.be.
 • stuur een sms/whatstapp op 0484 96 79 10
 • maak gebruik van de whatsapp chat knop op deze site (rechts onderaan)

Blijf op de hoogte!

Neen, we sturen geen massa’s mails naar je. Enkel info & startdata over onze verdiepingscursussen (dus ook over deze). Beloofd!

Het breathworks mindfulness centrum Gent maakt deel uit van het internationale netwerk van Breathworks trainers.
Wij zijn door het breathworks headoffice erkend als 'center of excellence'.

Ons centrum

Frederick Burvenichstraat 156
9050 Gentbrugge (BE)

Contact

× Stel ons je vraag