mindfulness centrum Gent

mindfulness centrum Gent

Het mindfulness centrum Gent is in 2009 opgericht door Bart Upekshadaka.
Sindsdien heeft het velen geholpen op velerlei manieren.

Onze visie:

 • Wij willen menselijk lijden verminderen
 • Wij helpen mensen die leven
  met pijn en andere fysieke langdurige gezondheidsproblemen
 • Wij helpen mensen met stress
 • Wij helpen mensen om zichzelf en anderen te helpen met
  op mindfulness gebaseerde technieken

Bart Upekshadaka

Bart Upekshadaka is de eerste Breathworks trainer in België en tevens oprichter van Breathworks.be.

Sinds 1995 werkt Bart Upekshadaka als leraar. Hij heeft in die tijd lesgegeven aan een heel divers publiek: van tieners tot senioren, van universiteitstudenten tot analfabeten en mensen met een mentale beperking. Het is veilig te stellen dat lesgeven een passie is.

In 1995 is ook zijn interesse in boeddhisme begonnen. Sinds 2003 is hij intens betrokken bij de Triratna boeddhistische beweging en sinds 2008 geordineerd binnen de Triratna boeddhistische orde. Hij heeft ook lang regelmatig les in het Triratna boeddhistisch centrum Gent. Zijn focus ligt nu hoofdzakelijk bij breathworks.

Na een 3-jarige opleiding waarvoor hij regelmatig naar Engeland ging, is hij in 2009 afgestudeerd als Breathworks mindfulness trainer en heeft ook in 2009 de vzw breathworks.be opgericht. Sindsdien heeft hij full time talloze mensen in de beoefening van mindfulness geïntroduceerd en onderricht. Hij heeft ook heel wat jaren nieuwe trainers opgeleid, zowel in België als in het buitenland. De vzw breathworks.be is ondertussen uitgegroeid tot een volwaardige en gerespecteerde mindfulnessorganisatie.

Bart is een senior trainer en supervisor binnen de internationale Breathworks context.

Upekshadaka?

Upekshadaka is de ordenaam van Bart binnen de Triratna boeddhistische Orde. Bij ordinatie krijgen ordeleden een Sanskriet/Pali naam.

In zijn privé leven geniet hij van de tijd met zijn partner (een schat in vele opzichten), het ouderschap van zijn zoon en het contact met vrienden.

Het centrum

  Vzw breathworks.be is de organisatie die zich sinds 2009 inzet om de Breathworks benadering beschikbaar te maken voor mensen in België. Dit doen we door:

  • het zelf aanbieden van mindfulness aan particulieren en organisaties
   veel van onze lessen gaan door in het breathworks mindfulness centrum in Gentbrugge
  • het opleiden van mensen om zelf breathworks mindfulness aan te kunnen bieden aan anderen (heropstart vanaf 2e helft 2022)
  • het superviseren en begeleiden van bestaande breathworks trainers
  • contact met de engelse moederorganisatie om zo in lijn te blijven met wat breathworks internationaal doet

  Onze visie:

  De basis van onze visie: helpen het lijden verzachten. Wij leren mensen vaardigheden aan zodat ze in staat zijn op actiever en vriendelijker wijze het leven aan te gaan, met alles wat dit leven voor hen inhoudt, zij het ziekte, pijn, stress en andere moeilijkheden maar ook alle pracht en vreugde die het leven biedt.

  Uit eigen ervaring en ervaringen van anderen weten we dat mindfulness een krachtig middel is dat elkeen hierbij kan helpen. Daarom bieden wij training in mindfulness aan, aangeboden door trainers die vanuit een diepe persoonlijke beoefening zelf op mindful manier trachten te leven.

  Leren houden van zichzelf, vriendelijk zijn ten aanzien van jezelf en anderen, je leven in handen nemen, je overgeven, mededogen, een sprong in het onbekende, verstilling, vrijheid, keuzes maken, actief aanvaarden … het zijn allemaal woorden van deelnemers aan Breathworks-cursussen.

  × Stel je vraag!