een handleiding voor het leven

thema: een handleiding voor het leven

‘Als je meditatie voor geen meter loopt, onderzoek dan hoe je in het dagelijks leven staat …’

Mindfulness is zoveel meer dan op het meditatiekussen zitten. Meditatie is een essentieel onderdeel van beoefening maar ons leven begint pas echt te veranderen in de richting van mindfulness als we daarnaast ook de verschillende aspecten van ons (dagelijks) leven onderzoeken en afstemmen op een meer mindful leven. 

In deze cursusreeks onderzoeken we wat een ware ‘handleiding voor het leven’ zou kunnen zijn. We baseren ons hiervoor op een set van 5 trainingsgebieden uit het boeddhisme. Aan de hand van deze 5 adviezen kunnen we alle aspecten van ons leven onderzoeken. We kunnen ontdekken hoe bepaalde vormen van handelen, denken en praten niet bijdragen aan een meer mindful en vervullend leven en andere dat nu net wel doen.

Het gaat hier niet over een set regels die stellen ‘wat moet’ en ‘wat niet mag’. 
Er wordt je dus niet gezegd wat je niet of wel mag/moet doen. We stellen ons individueel en in groep vragen over hoe we in het leven staan – het is aan elk individueel of en hoe dit vorm te geven in het eigen leven.

Je hoeft geen boeddhist te zijn of te worden om aan deze cursus deel te nemen. De waarden, beoefeningen en reflecties die worden aangereikt zijn algemeen menselijk toepasbaar en worden down to earth en praktisch aangeboden, zonder boeddhistische franjes of kleurtjes.

De handleiding voor het leven is een mindfulness verdiepingscursus. Met een vaste groep mensen komen we ongeveer wekelijks samen en ontdekken wat er leeft in onze beoefening van mindfulness.

Welke uitdagingen stellen zich? Hoe kunnen we onze beoefening verder nemen, zowel in meditatie als in het dagelijks leven? Hoe kunnen we mindfulness aanwenden in bepaalde specifieke uitdagingen? Op basis van deze en andere vragen die zich stellen in onze beoefening van mindfulness krijgen de verschillende sessies inhoud en vorm onder de begeleiding van Bart Upekshadaka.

de cursus - opbouw

De cursus start, zoals elke mindfulness cursus, met een periode van meditatie. We nemen ook de ruimte om aspecten van meditatie die eventueel opkomen, te behandelen en te bespreken.
Waar dat gepast is, gaan we ook met specifieke elementen van meditatie aan de slag in relatie tot het thema van die week.

Elke sessie onderzoeken we ook verder de ‘handleiding voor het leven’. 
We proberen te begrijpen wat het advies is rond het aspect van de handleiding dat die sessie wordt behandeld, wat wordt er bedoeld, hoe is het concreet van toepassing op onze specifieke levens, hoe kunnen we dit al dan niet concreet toepassen …

Elke sessie eindigen we opnieuw met een periode van meditatie.

kort versus lang ...

Er is naast de ‘handleiding voor het leven’ nog een ‘lange handleiding voor het leven’.
Deze langere handleiding voor het leven wordt momenteel als 12 maanden cursus gegeven (een cursus een heel jaar door).
Voorlopig wordt enkel nog de korte handleiding voor het leven in het centrum gegeven. Neem bij interesse in de langere handleiding voor het leven contact op met ons.

Praktisch

Kostprijs: €225 / €275 / €320 (naargelang draagkracht)

Max 12 deelnemers

Eén sessie duurt 2h30 min.

Alle lessen gaan door in het breathworks mindfulness centrum Gent.

lesgever: Bart Upekshadaka

×

Hallo!

Heb je een vraag? Stuur ze ons of email naar info@breathworks.be

× Stel ons je vraag!