Selecteer een pagina

Wat is mindfulness?

Mindfulness is een toestand waarin je met vriendelijke aandacht aanwezig bent in de gevoelde ervaring van het huidige moment. Je merkt duidelijk gedachten, fysieke ervaringen, emoties en gebeurtenissen op zonder te reageren volgens vaste gewoontes of op een automatische manier.
Dit betekent dat je keuzes kan maken over hoe je met de dingen omgaat en een rijk en vervullend leven kan leiden, ook al ervaar je moeilijke omstandigheden.

vaardigheid

Mindfulness is een vaardigheid die je kan leren net zoals je bijvoorbeeld kan leren piano spelen, fietsen, tekenen, …
Een vaardigheid leer je aan door te oefenen en met mindfulness is het niet anders. Als je regelmatig oefent, zal je steeds meer met mindfulness in het leven kunnen staan. Om deze reden zitten mensen die mindfulness beoefenen regelmatig te mediteren – om te oefenen.

Iedereen kan mindfulness leren.
Het is enkel een kwestie van het te leren en het te doen.

waarom mindfulness

Mindfulness geeft ons keuze in hoe we omgaan met moeilijkheden. Heel vaak handelen we in moeilijke situaties volgens diep ingesleten gewoontes die ons niet altijd verder helpen. Mindfulness laat ons toe op meer creatieve en geschikte wijze om te gaan met de moeilijkheden die we onvermijdelijk allemaal in ons leven ervaren.

Mindfulness laat ons tevens toe voller te genieten van het mooie dat we ook sowieso in ons leven ervaren maar misschien geen aandacht meer aan schenken: een mooie zomerdag, de warmte van de zon op je huid, een glimlach van een vriend, …

oorsprong

Mindfulness gaat terug tot de historische figuur van de Boeddha 2500 jaar geleden en is een belangrijk onderdeel binnen het boeddhisme.

Je hoeft echter geen boeddhist te zijn of te worden om met mindfulness aan de slag te gaan en er de voordelen van te ervaren. In 1979 introduceerde Jon-Kabat Zin mindfulness in de gezondheidszorg. Sindsdien is mindfulness een vaardigheid die vele mensen in het dagelijks leven in staat stelt een rijker en vervullender leven te leiden.

gratis kennismaking

Wil je gratis en vrijblijvend kennismaken met mindfulness en de breathworks benadering? Regelmatig organiseren we kennismakingsmomenten.

×

Hallo!

Heb je een vraag? Stuur ze ons of email naar info@breathworks.be

× Stel ons je vraag!