Selecteer een pagina

Nog eventjes nu …bart upekshadaka

Ja, ik tel af. Of beter nog: mijn partner en ik tellen af. Nog slechts eventjes nu voor een bom in de vorm van een baby in ons leven wordt gedropt en ons oude leventje zwaar overhoop zal halen. Dat zeggen in ieder geval ouders met vaak decennia ervaring mij toch. Heel regelmatig hoor ik deze waarschijnlijk goedbedoelde maar toch soms wat verontrustende boodschap. Ik ben geneigd het voorlopig maar te geloven – je kan maar beter voorbereid zijn op het ergste.

Het zal ook zalig zijn, ik zal er intens van genieten en het is het mooiste wat er in het leven bestaat. Dit wordt het belangrijkste wat ik ooit gedaan heb. Ook dat vertelt men mij, vooral dan papa’s van mijn leeftijd of iets jonger met kinderen van heel uiteenlopende leeftijd. Ik ben geneigd dat ook maar te geloven – waarom ook niet?

Misschien is dat wel mindful zijn in deze nieuwe situatie in mijn leven: ik weet het niet, de beoefening van ‘ik weet het niet’. Ik heb geen flauw idee van wat er komt. Er zijn ongelofelijk veel mogelijke scenario’s, veel meer dan de tientallen verschillende die ik in de afgelopen maanden als prachtige wensdroom of donker doemscenario als giften van mensen rondom me heb mogen ontvangen. Maar uiteindelijk heb ik geen flauw idee wat er zal komen en ik probeer dat ook zo te houden. Elke neiging om zo’n flauw idee te pakken te krijgen, erdoor verleid te worden, er bang van te worden of er zelfs helemaal van in de ban te geraken, probeer ik tijdig te herkennen en dan maar te laten voor wat het is. Ook dat is mindfulness.

Onder de titel ‘De minful papa?’ wil ik op deze blog regelmatig exploreren wat de beoefening van mindfulness zal en kan betekenen in de context van deze kleine rakker, van papa zijn. Lange meditatieretraites en weken alleen de bergen in met alleen mezelf als gezelschap, zijn na al die jaren heel vertrouwd. Laten we nu maar eens kijken wat dit alles betekent samen met mijn partner en deze kleine jongen (ja, het is een zoon – maar z’n naam verraden we nog even niet).

Wordt vervolgd …

Bart Upekshadaka is senior trainer bij breathworks.be

×

Hallo!

Heb je een vraag? Stuur ze ons of email naar info@breathworks.be

× Stel ons je vraag!